De geschiedenis van iPhones in Nederland

Van het eerste model tot de nieuwe iPhone SE uit 2022 en de iPhone 13 serie uit 2021: met al die toestellen kan het gebeuren dat je de tel even kwijt bent. Tijd om daarom de balans op te maken: welke iPhone-modellen hebben we in de afgelopen jaren voorbij zien komen?

Vooraan in de rij met nieuws

We vertellen je hier alles over de nieuwste iPhones en wat er ieder jaar voor nieuwe features bij zijn gekomen. We houden je op de hoogte van alle alles rondom de Apple iPhones. Schrijf je in en mis niets!

Van de eerste iPhone naar het huidige model: dit is waar we nu staan

Besturingssysteem: 
Begin juni onthulde Apple een update van het besturingssysteem op de iPhone: iOS 16. Het is de opvolger van iOS 14 en iOS 15 en komt met verschillende innoverende functies. Zo maak je onder andere eenvoudig stickers van foto’s en share je deze met je vrienden. Ook deel je makkelijker je wifi-wachtwoord met bezoek of blur je de achtergrond op het beginscherm van je iPhone. Kunnen we komende herfst op de nieuwste iPhone meer van zulke kersverse iOS-features verwachten?

Design: 
We hebben afgelopen jaren veel iPhone-modellen voorbij zien komen, met verschillende designs. Zo kwam de iPhone in 2008 voor het eerst in Nederland, alweer 14 jaar geleden! Dit was de 3G-versie. Deze verschilt qua uiterlijk veel met het huidige model. De laatste paar modellen lijken meer op elkaar: allemaal hebben ze een strak, modern design met dunne schermranden, ronde hoeken en een platte behuizing.

Vanaf 2019 zit op de iPhone een notch: een inkeping in het scherm die plaats maakt voor de selfiecamera. Elk jaar wordt deze notch kleiner, zo ook op het laatste model. Zullen we deze ontwikkeling ook terugzien bij een nieuwe iPhone?

Processor:
Afgelopen jaren is de chip telkens verbeterd: zo zat in de 5s uit 2013 de A7-chip, en vinden we in de huidige iPhone de A15 Bionic-chip. In een paar generaties is de iPhone heel veel sneller geworden. Kan dit tempo worden vastgehouden?

Camera: 
Op elke nieuwe iPhone is tot nu toe de camera flink verbeterd: zo had de allereerste iPhone een cameralens van 2 megapixel, en zit hij inmiddels op maar liefst 12 megapixels. Maar dit zegt natuurlijk niet alles: ook de sensoren én camera features zijn flink verbeterd.

De selfiecamera is nog niet zo oud: zo had de 3G-versie enkel een camera op de achterkant had. Pas twee modellen later konden we ook selfies maken. Wel waren deze nog wat blurry… Inmiddels heeft het huidige model een frontcamera van maar liefst 12 megapixels.

Accu:
De accu op de iPhone wordt steeds groter én zuiger: inmiddels kun je op de huidige iPhone urenlang jouw favoriete video’s streamen, zonder dat je telefoon aan de stroom hoeft. Muziek afspelen kan zelfs nog veel langer: op het meest uitgebreide model tot wel 95 uur lang!

Design:
Weet jij het nog? De tijd waarin je nog een wachtwoord in moest voeren we om je iPhone te ontgrendelen. Tegenwoordig gaat dit veel makkelijker: zo gingen we van Touch ID naar Face ID, waarmee in een milliseconde je telefoon van de lock af is. De laatste optie zorgde er ook voor dat we afscheid konden nemen van de thuisknop: zo werd het scherm nóg groter. Ideaal voor iedereen die graag gamet of films kijkt op zijn of haar smartphone.Gamen en streamen gaat op elke nieuwe iPhone steeds sneller. Het huidige model heeft namelijk een 120 Hz display, wat betekent dat het beeld maar liefst 120 keer per seconde ververst. Zo heb je nooit meer last van vervelende haperingen. Een flinke verbetering met enkele modellen terug: toen moesten we het nog doen met ‘slechts’ 60 Hz.

Ben jij ook zo’n fan van iPhone, en koop jij elk jaar weer de nieuwe variant? Dan heb jij natuurlijk ook al deze ontwikkelingen meegemaakt! Ben jij ook benieuwd welke features het lijstje komende jaren nog aan gaan vullen? Wij in ieder geval wel!

2008: iPhone 3G

de eerste iPhone in Nederland

De aller-allereerste iPhone die in Nederland uitkwam. Deze iPhone 3G kwam met toegang tot 3G, zodat je makkelijker mobiel online kon. Ook was dit de de eerste iPhone met GPS, zodat je niet meer met kaarten hoefde te stoeien. De apps hiervoor waren met deze iPhone ook voor het eerst via de App Store te downloaden. 

Foto's maakte je met de 2 MP camera, video's opnemen kon nog niet. Het scherm was 3,5 inch groot en had 320 x 480 pixels. 

 • Eerste iPhone met App Store
 • Internet via 3G en met GPS
 • 2MP camera
iPhone 3G

2009: iPhone 3GS

klaar om video op te nemen

De iPhone 3GS was vooral een stukje sneller dan de iPhone 3G. Om genoeg apps op te kunnen slaan ging het geheugen nu tot maximaal 32 GB en de camera ging omhoog van 2MP naar 3MP. 

De grootste vooruitgang bij de iPhone 3GS was dat je nu ook video op kon nemen in standaardkwaliteit.

 • Meer opslag mogelijk
 • Snellere chip
 • 3MP camera en video opnemen
iPhone 3GS

2010: iPhone 4

nu in een modern jasje

De iPhone 4 maakte een grote stap in 2010 met een geheel nieuwe vormgeving. De telefoon werd een stuk platter en moderner omdat de achterkant nu van glas was. Ook kreeg deze telefoon een Retina LCD-display. Hierdoor zien teksten, websites en foto's er vanaf dit moment een stuk scherper uit. En wie had toen kunnen weten hoe groot selfies zouden worden? De iPhone 4 was de eerste iPhone met een camera aan de voorkant. 

 • Glazen behuizing en platter design
 • Eerste iPhone met Retina LCD-beeldscherm
 • 5MP camera voor foto en video in HD (720p)
iPhone 4

2011: iPhone 4S

Hallo Siri!

De S-versie van deze iPhone had vrijwel exact dezelfde vormgeving als de iPhone 4, maar was van binnen weer een stuk sneller. Deze iPhone was de eerste met een dual-core processor om zo veel informatie te kunnen verwerken. Met behulp van de nieuwe 8MP camera kon de iPhone 4S voor het eerst in Full HD (1080p) filmen.
 
Hallo... Siri! Ook was dit de allereerste iPhone waarop Siri werd meegeleverd. Tegen je iPhone praten kon al, maar de iPhone praat vanaf dit moment ook terug.

 • Snelle processor
 • Fotograferen en filmen in Full HD (1080p)
 • Aan te sturen met Siri spraakbesturing
iPhone 4s

2012: iPhone 5

Lightning en aluminium

De iPhone 5 uit 2012 was de eerste iPhone met de mogelijkheid om via 4G te internetten. Zo werd het mogelijk om overal in Nederland makkelijk muziek en video te streamen. Om deze video's goed te kunnen bekijken werd het scherm een stukje groter. Het display ging van 3,5 naar 4 inch. De iPhone 5 was ook de eerste iPhone die op te laden is via een Lightning connector. Deze aansluiting zie je nu nog altijd ziet bij de nieuwste iPhones.

 • Snel internet met 4G-verbinding
 • Groter beeldscherm van 4 inch
 • Opladen en data versturen via de Lightning-aansluiting
iPhone 5

2013: iPhone 5s en iPhone 5c

kleurtjes en touch-ID

Het eerste jaar waarin Apple met meerdere versies van een iPhone kwam!

iPhone 5c
De iPhone 5c is de goedkopere uit 2013. Deze telefoons zagen er lekker kleurrijk uit, maar de achterkant was wel van goedkoper plastic. 

iPhone 5s
De iPhone 5s werd gemaakt van luxer materiaal gemaakt en was ook de eerste iPhone die Touch ID gebruikte. Dit werd een erg populaire manier van iPhones ontgrendelen. Deze methode zien we 9 jaar later nog altijd zien bij de nieuwste iPhone SE telefoons. Ook was de iPhone 5s de eerste iPhone die slow-motion video kon maken. 

 • Eerste iPhones met touch-ID
 • Video's in slow-motion opnemen
iPhone 5c

2014: iPhone 6 en iPhone 6 Plus

groter en scherper

Met de iPhone 6 werd het uiterlijk van de iPhone opnieuw helemaal aangepast. Vooral het scherm werd een stuk groter dat jaar. De iPhone 6 kreeg een beeldscherm van 4,7 inch groot, de iPhone 6 Plus kreeg een display van maar liefst 5,5 inch. Dit waren ook meteen de eerste iPhones met een HD-beeldscherm met extra scherp beeld.

 • Vernieuwd design
 • Groter beeldscherm met hogere resolutie
iPhone 6

De iPhones uit 2015: iPhone 6S en iPhone 6S Plus

foto's en filmen in 4K

Aan de buitenkant leken de iPhone 6S en iPhone 6S Plus bijna identiek aan de oudere iPhone 6. Toch was er veel nieuws te bekennen onder de motorkap. Zo waren deze iPhone versies de eerste iPhones met een 12 megapixel camera, waar oudere versies nog een 8 megapixel camera hadden. Zo werd het met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus mogelijk om voor het eerst in 4K te filmen. Ook werden deze iPhones van aluminium gemaakt om zo een stuk sterker te zijn dan de eerdere versies.

 • Sterkere aluminium vormgeving
 • Verbeterde camera's en filmen in 4K
iPhone 6s en 6s Plus

2016: iPhone SE

de special edition

Liefhebbers van een goedkopere iPhone werden op hun wenken bediend in het voorjaar van 2016. Toen kwam namelijk de allereerste iPhone SE uit. Deze kleinere versie had dezelfde snelle chip als de iPhone uit 2015. Sindsdien is aan de opzet van de iPhone SE serie weinig verandert; een betaalbare en handzame iPhone met dezelfde snelle chip als die van de iPhone serie die daarvoor uitkwam.

 • De eerste iPhone SE
 • Vormgeving en design van de iPhone 5
 • Net zo krachtig en snel als de iPhone 6S
iPhone SE

2016: iPhone 7 en iPhone 7 Plus

waterbestendig en dubbele camera

Kun je het je nog voorstellen, dat je genoeg ruimte had met 16 GB? De iPhone 7 en iPhone 7 Plus kregen als eerste iPhone een minimale opslag van 32 GB. Ook waren dit de eerste versies die waterbestendig zijn gemaakt en dus een plens water wel overleven. 

Apple zorgt sindsdien ook voor meer verschil tussen de standaard en duurdere versies van de iPhone. De iPhone 7 Plus was niet alleen groter, ook kwam deze nu met een dubbele camera. Naast de standaardcamera kwam er ook een camera met een zoomlens bij. Ideaal voor inzoomen zonder kwaliteitsverlies en voor het maken van portretfoto's.

 • Grotere opslag
 • Eerste waterbestendige iPhones
 • Dubbele camera met zoomlens op de iPhone 7 Plus
iPhone 7

2017: iPhone 8 en iPhone 8 Plus

supersnel en draadloos laden

In 2017 kwam Apple voor het eerst met drie modellen. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus maakten vooral een grote sprong qua rekenkracht. Hiermee werden deze iPhones echt heel snel. Voor alledaags gebruik zijn deze modellen ook vandaag de dag nog goed te gebruiken. Dankzij de glazen achterkant is het sinds deze modellen ook mogelijk om de iPhones draadloos op te laden.

 • Nog altijd veelgebruikte iPhone
 • Grote sprong in rekenkracht
 • Draadloos oplaadbaar
iPhone 8

2017: iPhone X

dag thuisknop, hallo notch!

Precies tien jaar na de introductie van de allereerste iPhone was hier dan de tiende versie. Apple sloeg daarom de iPhone 9 over en ging voor de iPhone X. Deze iPhone was de eerste met de inmiddels bekende notch. In deze inkeping zitten de extra selfiecamera's. Met deze camera's kun je sindsdien geweldige selfies maken in Portraid Mode en is de iPhone ook te unlocken via Face-ID.

Met het verdwijnen van de inlogknop werd ook het scherm een stuk groter en beter. Door een Amoledscherm te gebruiken (in plaats van LCD) werd de iPhone X een stuk zuiniger en komen beelden en kleuren feller en levendiger over.

 • De eerste iPhone met een inkeping bovenin
 • Inloggen met Face-ID
 • Eerste iPhone met Amoled-beeldscherm
iPhone X

2018: iPhone Xs en Xs Max

sneller en groter

De iPhone Xs en Xs Max vormden de directe opvolgers van de iPhone X. Nu met beeldschermen die van schermrand tot schermand liepen en met extra scherpe beelden dankzij het Super Retina HD beeldscherm. Dankzij de Bionic A12 Chip, toen de snelste op de markt, ging vooral de batterijduur van de telefoons er flink op vooruit. 

 • De eerste waterdichte (IP-68 gecertificeerde) iPhones
 • Sneller en krachtiger
iphone-xs

2018: iPhone Xr

betaalbaar budgettoestel

De iPhone XR werd tegelijk aangekondigd met de iPhone Xs en Xs Max, maar kwam enkele weken later op de markt. Deze telefoon was goedkoper en had een iets minder luxe (LCD-)scherm en een enkele camera. Toch werd de iPhone XR erg populair vanwege zijn lagere prijs. Ook lag 'ie lekker in de hand en had hij dezelfde snelle chip die ook in de duurdere iPhone Xs en Xs Max zat.

 • Goedkopere iPhone
 • Geleverd in opvallende kleuren
 • Net zo snel als de duurdere iPhone Xs
iPhone Xr

2019: iPhone 11

de iPhone gaat Pro

Bijna drie jaar nadat hij uitkwam is de iPhone 11 nog erg populair. Logisch, want de iPhone 11 was toen hij uitkwam al razendsnel. Ook kreeg de standaardversie een flinke upgrade in de vorm van een dubbele camera aan de achterkant. Daarnaast ging de selfiecamera er ook stevig op vooruit, want sinds de iPhone 11 is het ook mogelijk om 4K selfies te maken met een iPhone.

De iPhone 11 Pro en 11 Pro Max kregen opnieuw een verbeterd Amoled-beeldscherm en maar liefst drie camera's. 

 • Standaardversie nu ook met dubbele camera
 • Selfies maken en filmen in 4K
 • Eerste Pro-versies met drie camera's
iPhone 11

2020: iPhone SE

veel onder de kleine motorkap

De iPhone SE uit 2016 bleek een erg populair model, dus in het voorjaar van 2020 kwam Apple met een nieuwe versie. Deze tweede generatie van de iPhone SE kreeg exact dezelfde vormgeving als de iPhone 8: een kleiner scherm mét Touch-ID. Verder werd deze iPhone SE net zo snel als de duurdere iPhone 11. Zo konden deze iPhone SE-telefoons ook goed gamen, portretfoto's maken, filmen in hoge kwaliteit en draadloos laden.

 • Dezelfde vormgeving als de iPhone 8
 • Snelle iPhone met Touch-ID
iPhone SE 2020

2020: iPhone 12

van mini tot Max, met 5G

Apple verraste ons in later in 2020 met een geheel nieuwe line-up van iPhones. Een vernieuwde vormgeving én een speciale kleine versie. Dit kleine broertje van de iPhone 12 was de iPhone 12 mini. De standaardmodellen van de iPhone 12 kregen nu ook een Amoled-scherm voor prachtige beelden en heldere kleuren. De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max maakten de serie compleet. Deze Pro-modellen kregen een extra camera met zoomlens. 

De iPhone 12 serie is ook de eerste reeks aan iPhones met 5G, en ze werden geleverd met iOS 14.

 • Nieuwe vormgeving
 • Nieuwe kleine versie met de iPhone 12 mini
 • Alle iPhones nu met verbeterd Amoled-scherm
 • Snel 5G op alle iPhones
iPhone 12

De nieuwste iPhones uit 2021: iPhone 13

betere accu en extra vloeiend scherm

De iPhone 13 serie is de nieuwste reeks iPhones uit 2021. Deze serie bestaat uit de iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 en iPhone 13 mini:
De goedkoopste twee uit de serie. De iPhone 13 komt met een scherm van gemiddelde grootte, twee erg goede camera's, een supersnelle chip en een flink verbeterde accu ten opzichte van de iPhone 12. Moet jouw iPhone makkelijk in je broekzak passen? Dan is er de iPhone 13 mini. Deze is vrijwel identiek aan de iPhone 13, maar dan een slag kleiner. 

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max:
De Pro-versies van de iPhone 13 komen met nog betere beeldschermen, camera's en accuduur. Zowel de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max hebben namelijk een extra 3x-zoomlens om mee in te zoomen. Ook heeft het beeldscherm van de Pro-versie een variabele refreshrate. Hiermee tonen de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max extra vloeiende beelden en kunnen ze zuiniger omgaan met de accu. De iPhone 13 Pro is net zo groot als de iPhone 13, de iPhone 13 Pro Max is veruit de grootste iPhone uit deze reeks.

 • Dezelfde vormgeving als de populaire iPhone 12
 • Nu met minstens 128 GB aan opslag
 • Vloeiende beelden tot 120Hz met de Pro-versies
iPhone 13

De nieuwste iPhones uit 2022: iPhone SE

kleine iPhone met 5G

Uitgekomen in maart van dit jaar, de nieuwste versie van de iPhone SE. Zowel gloednieuw als oud en vertrouwd. Deze iPhone SE lijkt qua vormgeving namelijk exact op zijn voorgangers, de iPhone SE uit 2020 en 2016. Toch is er genoeg nieuws te ontdekken aan deze nieuwe iPhone SE-versie. Dit komt namelijk omdat deze iPhone SE dezelfde snelle chip als de iPhone 13 heeft. Dit betekent dat de iPhone SE uit 2022 heel erg snel en zuinig is. Ook kan deze iPhone SE overweg met het supersnelle 5G-netwerk van Vodafone. 

iPhone SE 2022

Nu al een nieuwe iPhone?